differentierad undervisning,  inspiration,  läsa,  läscoach,  läsglädje,  läslovers,  svenska

Fem Kognitiva Läsförmågor

Superkrafter eller Kryptonit

Nu har jag läst mitt första läsarmband! Cecilia visar stolt upp armen med sitt nya armband på. Jag ska läsa hela armen full… säger hon inspirerande.

Cecilia läser för mig två gånger i veckan. Övriga dagar läser hon själv, för sina bröder eller med sina föräldrar. Varje gång hon läser trär hon en pärla på sitt läsarmband. Detta för att synliggöra sin läsning. Den här gången kunde hon trä på hela 12 pärlor, eftersom hon glömt pärlorna hemma när de åkte till landet på läslovet. Nu när vi träffas veckan efter lovet berättar hon stolt att hon läste 12 gånger, ibland 3 ggr per dag. Läsarmbandet ger henne ett synligt bevis på att hon läser trots att hon inte alltid vill. 

Armbandet består av fem olika färger, en färg för varje förmåga som utmanas och tränas när hon läser. Vi kallar de för hennes superkrafter. Pärlorna på armbandet synliggör därmed inte bara att hon läser. Armbandet visar även vilka förmågor hon tränar på och hur hennes superkrafter växer.

Läsarmbandet är ett av flera sätt som jag använder för att synliggöra elevers läsning på. Andra sätt som passar klassrum kan vara att ”rita bokryggar” på en vägg, för att läsa min längd (180cm). Eller att eleverna lägger flörtkulor i en genomskinlig cylinder när de läst klart en bok. Läsarmbandet är mer individuellt och visar inte både den faktiska läsningen, dvs ansträngningen. Pärlornas olika färger synliggör också de fem förmågor som en läsare använder när hen läser. Fem förmågor som antingen är läsaren superkrafter eller hens kryptonit som försvårar läsningen .

Fem kognitiva läsförmågor

Det är framför allt fem kognitiva förmågor som är betydelsebärande vid läsning: Avkoda, Tolka, Arbetsminne, Koncentration och Motivation. Nybörjarläsaren ska lyckas med att både avkoda och tolka det hen läser. Detta är två mycket komplexa processer i hjärnan, som fodrar stort stöd av arbetsminnet. För att hålla dessa processer igång krävs därmed koncentration och en hel del motivation.

Webinar om de fem läsförmågorna

I den här föreläsningen (ca 30min) berättar jag om de fem läsförmågorna. Jag berättar också hur vi kan organisera för att stötta de elever som har svårt med en eller flera förmågor.

I mina läsfrämjande uppdrag, föreläsningar och fortbildningar visar jag på hur de fem läsförmågor synergier för elevens läsutveckling. Jag delar även med mig av egna, andras erfarenheter och studier av evidensbaserad läsundervisning. Framförallt visar jag hur man organiserar en hållbar läsfrämjande skoldag med eleven som utgångspunkt och framgångsfaktorer för en Läsande Skola och en Läsande Generation.

Superkraft eller kryptonit

De som blir läsare utan större ansträngning, knäcker koden, njuter av sina läsupplevelser, fortsätter att läsa och vips, så har Matteus effekten kickat in och hen är en stark läsare. Dessa lyckligt lottade individer föddes med superkrafterna – starkt arbetsminne, bra koncentrationsförmåga, stor motivation att tolka sin omvärld och ork att lära sig avkoda

De elever med en avvikelse i någon av förmågorna kommer troligtvis att få kämpa lite mer innan hen blir en läsare. Och de vars genetiska bank eller yttre förutsättningar försvåra dessa förmågor kommer behöva ännu mer tid och mycket stöd, innan hen blir en läsare som njuter av nya upplevelser och insikter. Utan stöd och tid riskerar förmågorna att bli hens kryptonit.

Två Tredjedelar

Ungefär två tredjedelar av en lågstadieklass behöver anstränga sig ganska mycket för att lära sig läsa och skriva. Bland dessa elever behöver sedan hälften särskilt intensiv träning. Läsforskare över hela världen trycker på vikten av tidig screening och rätt insatser för att förhindra negativ läsutveckling.

Den som har svårt med att avkoda, behöver få mer stöd i sin fonologiska medvetenhet. Den som har svårt att tolka det hen avkodar, behöver språkligt stöd eller fler strategier för att tolka sin omvärld. Elever med koncentrationssvårigheter måste få träna uthållighet och fokus, något som även elever med svagt arbetsminne behöver göra tillsammans med minnesträning. Hur dessa fyra läsförmågor utvecklas påverkar sedan elevens motivation, som i sin tur avgör elevens läsutveckling.


Genom differentierad läsundervisning med elevens som utgångspunkt och hållbara läsfrämjande samarbeten kan de fem läsförmågorna blir nybörjarläsarens superkrafter.

Läs lättare – Ryggsäcksmodellen: kunskap och tips för läsfrämjare

Karin Salmon (Mera Hegas 2024) beskriver symbiosen mellan dessa förmågor i boken Läs Lättare – Ryggsäcksmodellen: kunskap och tips för läsfrämjare. I Läs lättare samlar hon forskning om läsning, vikten av tidig screening, synergier mellan kognitiva förmågor och läsundervisning utifrån Simple view of Reading. Boken innehåller även råd och konkreta tips där jag berättar hur man kan arbetar med läsförmågorna i klassrummet och med enskilda elever.

I Mera Hegas webinar om de fem läsförmågorna berättar jag mer om Ryggsäcksmodellen, de fem läsförmågorna och hur vi kan organisera läsfrämjande undervisning.
Stort Tack Mera Hegas för denna möjlighet! Det är en ynnest att få dela med sig av kunskaper och inspirera läsfrämjare att möta nybörjarläsaren utifrån hens förutsättningar och förmågor.
Hoppas du har 35 minuter över…

Hoppas du blev inspirerad… 😊

Hoppas jag får inspirera igen… 📚❤️