ämnesövergripande,  demokrati,  inspiration,  likvärdig skola,  politik,  samhällskunskap,  tips

Systemet – ett actionsfyllt ljuddrama…

… som lyfter en toxisk samhällsfråga vi inte längre kan blunda för.

Vad får en ung människa att söka sig till våldsamma grupperingar, vilka processer styr hen mot radikalisering och vad har vi för roll i ”systemet”?

xxx

P3 Serie har gjort det igen! Lyckats fånga en destruktiv och skrämmande verklighet i ett adrenalinstint och pulshöjande ljuddrama. Denna gång hjälper ljuddramat Systemet oss att förstå psykologiska mekanismer kring gängbildning, radikalisering och dysfunktionella relationer. Och självklart tillhandahåller de en lärarhandledning med sex mycket betydelsebärande lektioner för högstadiet och gymnasiet.

Så gott som dagligen kan man läsa om unga män som lever inom toxiska maskulina grupperingar, där villkorslös lojalitet får dem att skjuta jämnåriga kamrater. Det känns nästan som att samhället står handfallen inför denna skrämmande och sorgliga verklighet. 

Dessa killar har alla varit barn eller är det fortfarande. Skolan har för dem varit en plats som antingen representerat trygghet eller förstärkt deras dysfunktionella beteenden. Och jag vet, att jag inte är den enda läraren som mer än en gång tänkt, Vad är det som driver dessa barn och ungdomar? Kan jag i skolan göra något för att stoppa denna negativa spiral. I så fall vad?

I tidigare bloggar och föreläsningar berättar jag om min tro på att vi behöver våga lyfta svåra frågor i våra klasser, att dessa samtal kan öppna för en förändring och möjligheter. Nu måste vi därför våga skapa utrymme för reflektion, samtal och resonemang kring psykologiska mekanismer vid gängbildning, radikalisering och villkorslös lojalitet. Och precis som jag sagt i tidigare, tror jag på ljuddrama som en ögonöppnare och tankeväckande utgångspunkt.

xxx

Om Systemet

Systemet är i hög grad ett ljuddrama om toxisk maskulinitet och villkorslös lojalitet. Under sex pulshöjande avsnitt får vi följa en ung killes väg mot radikalisering och hans systers desperata försök att rädda honom. Ljuddramat är en svensk adaption av The System av Ben Lewis, skrivet ursprungligen för BBC:s Radio 4. Manuset har hämtat inspiration från teorin ”The staircase model” som förklarar psykologiska processer runt en människa som begår terroristbrott. Det gör att ljuddramat Systemet passar som utgångspunkt för resonemang och samtal om psykologiska mekanismer vid gängbildning, radikalisering och dysfunktionella relationer.

Handling

Adde, familjens svarta får, spelar mest GTA och käkar snabbmat när han introduceras för ett hemligt program som ska göra honom vältränad och lyckad. Systemet, som målas upp som ett träningsprogram, är i själva verket en konspiratorisk rörelse med politiska syften som liknar den samtida incelrörelsen men även 70-talets Baader Meinhof-liga.

Steg för steg förvandlas Adde från loser-stämplad kille till politiskt radikal. Och när Adde vill hoppa av skapas en nervkittlande katt och råtta-lek som inte bara påverkar Adde utan även drar in hans syster Nancy i en thrillerspäckad verklighet med oförutsedd efterräkning.

xxx

Lärarhandledningen till Systemet bygger på lyssnarkraften som utgångspunkt för lektioner i svenska, samhällskunskap och psykologi. Arbetsuppgifter och diskussionsfrågor utgår ifrån lässtrategier och är kopplade till centrala innehållet för åk 9 i svenska samt i svenska och psykologi för gymnasiet.

Frågeställningarna är också kopplade till Läroplanens grundläggande värden, förståelse och medmänsklighet och god miljö för utveckling och lärande. Det gör att ljuddramat Systemet är ett engagerande material för mentorstid och gruppstärkande teman.

xxx

Arbetsuppgifter kopplade till Lgr22

Utifrån Lgr22 kan man i högstadiet och gymnasiet använda ljuddramat Systemet som utgångspunkt kring dessa punkter:

  • vid diskussion kring frågeställningar om utanförskap, dysfunktionella relationer och mekanismer bakom radikalisering och gängkriminalitet.
  • i arbete med att medvetengöra psykologiska processer i människor som radikaliseras och/eller begår terroristbrott. Dramat bygger på inspiration från psykologins ”The staircase model”.
  • som inspiration vid textproduktion av noveller med voice-over, tillbakablickar och inre dialoger

xxx

Tanken bakom ljuddramat är att skapa funderingar och diskussioner kring mekanismer och processer vid radikalisering, vilka det går att dra paralleller till vid gängbildning och kriminalitet. Systemet öppnar dessutom upp för diskussioner kring lojalitet, dysfunktionella familjerelationer och längtan efter att lyckas.

Jag tror att vår roll i ”systemet” är att våga lyfta dessa svåra diskussioner och våga se att vi alla har en roll i ”systemet”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *