demokrati,  läsa,  läscoach,  läsglädje,  Läslov,  läslovers

Sommarlov med minnesrika sommaräventyr

Snart är det sommarlov. Som vi har längtat! Mina flöden fylls med roliga lärarbilder före och efter ett skolår, desperata rop på hjälp för att hinna med allt och raljerande texter om oförstående politiker, medmänniskor och föräldrar. Kort och gott, sommaren är kommen, hoppfadderallan la. Nu är det sommarlov!

Och, visst är vi värda det. Som vi har kämpat och gnetat under året och som våra fina elever har kämpat och gnetat! Nu ska de slippa allt som har med skolan att göra under NIO underbara veckor… Eller?

Ja självklart, ska de inte behöva göra läxor på sommarlovet!

Men självklart, ska vi skapa förutsättningar för några riktigt minnesrika sommaräventyr!

De som följt mig, vet att jag inför nästan alla sommarlov skriver och påminner om vikten av att läsa på sommarlovet. Vikten av att inte tappa läsflytet och läskonditionen. Inför varje sommarlov och senast för en månad sedan, har jag skrivit om skolans kompensatoriska ansvar, om sommarlovstapp och om att inte låta Matteuseffekten slå för hårt. Så att de ”rika” blir ännu rikare och de ”fattiga” ännu fattigare.

Under pandemin hittade jag och skrev om den här bilden. Bilden är lika talande nu inför sommarlovet som då. Tänk vilka spännande äventyr och vilka coola platser våra finingar kan resa till utan att lämna lägenheten, sommarstugan eller den kommunala badplatsen. Det gäller bara för oss lärare att visa våra elever och deras föräldrar vilka minnesrika sommaräventyr som sommaren har att erbjuda. Elevernas föräldrar?

Ja! Våra elever behöver sina föräldrar eller andra förebilder under dessa sommarlovsveckor. De behövs som läsande förebilder. Läsande förebilder som kan hjälpa våra fina elever att hitta läsäventyren och prioritera tiden. I tidigare blogg har jag skrivit om vad vi lärare kan göra för att se till att eleverna går på sommarlov som läsare. Jag har också skrivit vad sommarlovets läsande förebilder kan göra för att minska sommarlovstappet.

Hoppas att bloggarna kan inspirera.

De som inspirerats och vill uppmuntra och coacha föräldrar att vara sommarlovets läsande förebilder, får gärna ”låna” (eller skriva om) mitt sommarbrev till Ekedalsskolans föräldrar och andra läsande förebilder.

Hej alla sommarlovsfirare!

Äntligen är det sommar och dags för ett välförtjänt sommarlov. Ett sommarlov med ett eller flera minnesrika sommaräventyr. Det är bara fantasin som kan sätta stopp!

Gissningsvis kommer skolan att uppmuntra och utmana ditt barn att läsa under sommaren. Det gör vi för att hen inte ska tappa sin läsförmåga i något som kallas ”Sommarlovstappet”. Läsning är en färskvara. Det betyder att, så snart man slutar att läsa regelbundet, tappar man läsflytet som utvecklats under skolåret.

Det är därför ditt barn har fått ett läsbingo, läsloppa eller annan läsutmaning under sommarlovet! Och för att ditt barn ska lyckas anta utmaningen behöver hen din hjälp! Det är inte så svårt…

Uppmuntra, Utmana och Utforska!

Med den här bilden vill jag önska alla en riktigt fin sommar med många minnesvärda sommarlovsäventyr!

☀️Soliga hälsningar,

Maria Björsell,
Läscoach, Författare, Föreläsare, Förstelärare och Språkutvecklare