
Dags att minimera sommarlovstappet
Våren är här, fåglarna kvittrar, humlorna surrar och körsbärsträden blommar. Det kommer säga vips och så är sommaren här. Därför är det dags att kavla upp ärmarna, fixa böcker, schemalägga lästid och prioritera inspirerande boksamtal. Nu börjar arbetet mot att minimera sommarlovstappet, genom att hjälpa våra elever att börja sommarlovet som läsare.
Hela 45% av våra unga läsare tappar sin läsförmåga under sommaren. För deras skull, ta 20 minuter av din tid, ge dig själv inspiration och verktyg som kan minimera sommarlovstappet!
Forskning och studier visar tydligt att barn och ungdomar som känner sig som läsare läser och de fortsätter att läsa även på sommarlovet. I den här videon berättar jag hur vi kan organisera och inspirera våra elever, så att så många som möjligt kan gå på sommarlov som läsare. Det är ingen rocket sients eller kostsamt. Det enda som krävs är tid, tid där vi prioriterar läsning och boksamtal.
Läsning är en färskvara som behöver underhållas kontinuerligt. Görs inte det så kommer eleverna att tappa i läsförmåga. Så vad kan vi göra för att de, ibland mödosamma, framsteg som gjorts under terminen inte ska gå till spillo?
Michael Tengberg, professor i pedagogiskt arbete, Karlstads universitet lyfter i en debattartikel i SvD (4/5-23) vikten av skolans läsfrämjande ambitioner. I artikeln lägger han ansvar på skola, föräldrar och politiker. Det har gjorts en del på flera håll sedan 2023, men än är det långt kvar… än famlar många skolor utan läsfrämjande organisationer, med icke evidensbaserade läsläror, saknad av läsning i alla ämnen och snuttifierad lästid. Så än är det långt tid kvar… …innan vi har vår läsande generation.
Precis som Michael Tengberg skriver är det vårt läraransvar och politikernas skyldighet att skapa förutsättningar och kompensatoriska läsmöjligheter. Inför det långa underbara, härliga, fantastiska sommarlovet behöver vi hjälpa föräldrarna med verktyg som tillgodoser barnens rättighet att bli läsare. Att förebygga och vidta åtgärder som minskar ett sommarlovstapp är en mycket bra och viktig väg att gå.
Ettagluttarnas första lässommar
I år satsar Värmdö kommun på att skapa bra läsfrämjande förutsättningar för våra absolut sköraste läsare. Våra Ettagluttare som ska gå på sitt första sommarlov som läsare. I maj kommer de få en liten extra läsboost när ”Läsfén” kommer på besök med sina ”magiska läspärlor”, läsande superkrafter och bokpåsar i syfte att kicka ingång sommarläsningen. Deras lärare (oavsett titel och utbildning) ska också få inspiration och är inbjudna på en eftermiddags workshop i Värmdö kulturhus. Förhoppningen är att detta ska bli Ettagluttarnas första lässommar i resten av deras liv.
Känner Du att det här skulle vara intressant även för din skola, så tveka inte att höra av dig. ”Läsfén” kommer göra allt hon kan, för att lyckas träffa så många Ettagluttare hon kan…
Oavsett möjligheter, så hoppas jag att ni blir lite inspirerade av det som bjuds på här! 📚♥️
Minimera sommarlovstappet med lustfylld sommarlovsläsning

Sommarläsningen måste kännas lustfylld, bygga på elevens egna intressen, läsförmåga och lässtil.
För att sommarläsningen ska bli lustfylld behöver eleven veta vad hen gillar att läsa, vad hen kan läsa och på vilket sätt hen läser bäst.
”Kanske på en skateboard med Zlatans biografi i örat?”
Gå på sommarlovet som läsare – Läslovers!

För att eleverna ska få möjlighet att gå på sommarlov som läsare behöver de hjälp med att bli läsare i skolan.
Låt härliga underbara majmånad bli en läsmånad!
Se till att eleverna får läsa varje dag och schemalägg tid för reflektion och boksamtal. Glöm inte vilka bokskatter våra bibliotek sitter på. Be dem om hjälp!
Läs! Samtala om läsupplevelser och njut!
Sommarlov med läsutmaning

Utmana eleverna att läsa på sommaren. Utmaningen kan vara kopplad till den enskilde eleven, klassen eller skolan.
Involvera föräldrar och andra läsande förebilder som kan hjälpa och stötta under sommaren. För eleven kommer behöva hjälp med att hitta böcker, prioritera läsning och få prata om sina läsupplevelser.
Ge föräldrarna verktygen, Uppmuntra, Utmana och Utforska!
Uppmuntra, Utmana och Utforska – tre ledord för föräldrar. (Läs mer här)

Uppmuntra – Var en läsande förebild som samtalar om det ni läser och hittar gemensamma rutiner kring läsning.
Utmana – Sätt upp mål och belöna god prestation. Hjälp till att prioritera lästid.
Utforska – Hjälp till att hitta böcker, ”fönstershoppa” böcker på nätet och i butiker. Nyttja biblioteken och lyssna på böckerna som är för svåra att läsa.
Bara ett par månader kvar till sommarlovet. Som vi längtar. Tänk vilka underbara äventyr och spännande platser, människor och kulturer vi kommer besöka, uppleva och utforska från solstolen, badbryggan, parkbänken, skogsdungen och hemma i soffan.
Visst vill vi att våra fina elever som vi strävat och slitit med under året också ska få samma möjligheter
Visst vill vi att de också ska få besöka och uppleva spännande platser, människor och väsen?
Visst vill vi att de ska få samma belöning för sin strävan och visst vill vi att de kommer tillbaka i höst med nya upplevelser, insikter och ännu bättre läsflyt?
Genom att se till att eleverna går på sommarlov som läsare, ger dem lustfyllda läsutmaningar och uppmuntrar till läsande förebilder har vi chansen minimera sommarlovstappet!
Hoppas ni blivit inspirerade!
Önskar er lycka till med era läsäventyr fram till sommarlovet! Njut!

