fysisk aktivitet,  inspiration,  rörelse,  tips

Rörlig julkalender – som ger smartare och friskare barn

En vecka kvar till december, nedräkningen till jul har redan börjat och på söndag får vi äntligen öppna första luckan i adventskalender. Som sig bör är SR & TV kalender inköpt i väntan på den första julkänslan. På Facebook diskuterar vänner och lärarkolleger flitigt hemmagjorda och inköpta kalendrar till barn och elever i olika åldrar.

På LR har jag just publicerat en inspirationsblogg för de som vill skapa en julkalender som inte bara blir rolig utan också gör oss smartare och friskare. 😉 Här hittar du den.

Här hoppas jag inspirera med ett litet tips på en rörlig julkalender som passar stora som små och gör oss både smartare och friskare inför julen. 

Rörlig julkalender i väntan på julen

Innan du börjar, printa ut bilden och förbered ”fönster” i samma storlek som finns på bilden. Numrera dem som adventsluckor. De ska sättas upp på bilden när eleverna skrivit ner sin utmaning bakom fönstret. Eller så förbereder du ”julgranskulor” eller ”paket” i papper som ska bli adventsluckor (ca 10 cm i diametern) till alla elever. Tanken är då att numrera och sätta upp dem, antingen i en stor pappersjulgran eller som girlanger.

Julkalenderbild

Berätta för eleverna att årets julkalender ska innehålla fysiska  rörelseutmaningar. Diskutera med klassen vad som kan fungera i klassrummet och om ni vill/kan använda skolgården till aktiviteten. Ge eleverna ett papper av samma storlek som adventsluckan. Berätta att de ska skriva ner en kort fysisk övning (ex.15 situps, hoppa 15 hopp på ett ben, balansera som ett träd i ett par minuter osv.). Klistra sedan upp lappen på baksidan av ”en julgranskula” eller ”ett paket” och sätt upp.

När ni öppnar luckorna låter ni en elev läsa upp den fysiska utmaningen för klassen. Hen är den som ska leda aktiviteten med klassen. Låt den gärna vara dagens aktivitet som eleverna kan göra flera gånger under dagen. I början av lektionen, i slutet eller varför inte mitt av en lektion för att få igång hjärnverksamheten lite extra. 

Och glöm inte bort att du själv mår jättebra av fysisk aktivitet, så passa på och utmana dina elever med denna rörliga julkalender.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *