Okategoriserade

Nu är det dags att mobilisera läscoacher runt om i landet

”Jag håller i min hand nycklarna till det förtrollade landet. Det förtrollande landet där allt kan hända. Där vi blir kära, får nya vänner, nerverna kittlas, skräms och blir lyckliga. Där vi kan resa upp i rymden, tillbaka i historien, träffa spännande personer, och dinosaurier. Jag har nyckeln i min hand och den ska du också få…”

Så börjar jag mina lässamtal med barn och elever. Jag berättar också att mina nycklar inte bara går till det förtrollade landet, utan att de också är nycklar till friheten. Nycklar som ger dem verktyg och möjligheter att äga sitt liv och bestämma över sin egen framtid. För den som läser får ju inte bara känna den sällsammaste av glädje. Hen får ju också en förståelse för andra och det som händer runt om i världen. Läsglädje är ju en av våra viktigaste demokratifrågor.

I dag håller jag inte bara mina nycklar utan också boken Läscoachens ABC i min hand. Och i veckan var jag i stan och spelade in filmer till vårens webbträffar med lärare och pedagoger. Det är dags att kavla upp ärmarna och sprida budskapet… Det ska bli så spännande!

Vi spelade faktiskt inte bara in en film utan tre korta filmer som ska visas under Bonnierförlagen Läras temavecka i Svenska. Först ut den 18/5 är Läscoachens ABC och den 19/5 är det två webbträffar på rad, Gapa utan att rapa – Lekfulla språklekar och Verktygslåda för texttyper. Jag hoppas att vi ses då. 😀

I min senaste blogg på LR – Läscoacher ger nyckeln till det förtrollade landet skrev jag om min dröm. Min dröm om att vi tillsammans kan vända den negativa trenden och skapa en läsande framtid. Det är ju därför som jag har skrivit boken Läscoachens ABC.

Att coacha fram läsning är egentligen inte svårt. I stort sätt är det bara ett förhållningssätt. Det svåra är hur vi ska organisera och prioritera tiden. I dagsläget är det oftast läraren i svenska som har ansvaret för elevers läsning. Men tyvärr visar ju studier att det inte räcker. Vi behöver mobilisera många fler läscoacher, långt många fler.

Fler läscoacher som tillsammans kan sprida budskapet om läsandets fantastiska magi och visa vägen till det förtrollade landet. Något jag hoppas kunna främja genom att hjälpa och inspirerar skolor och förskolor att organisera sig så att alla barn och ungdomar omges av läscoacher.

Föreläsningar & workshops

För att minimera risken att ”bara” nå ut till de redan invigda och intresserade planerar jag föreläsningar och workshops med boken som grund. Eftersom förskolor och skolor är precis lika unika som våra barn, har de också olika förutsättningar och behov. Föreläsningar och workshops byggs därför upp utifrån målgrupp och syfte. Som exempel kan de vara,

Inspirationsföreläsning

En inspirationsföreläsning som vänder sig till all personal på en skola eller förskola. Här är målet att åhörarna ska gå därifrån med en uppfriskande känsla av att Wow, vad vi gör bra! … Men tänk, det här kan vi göra bättre…så här… eller så här…

Inspirationsföreläsning med workshop

En kombination av inspirationsföreläsning som avslutas med workshop, då åhörarna genom coachning får fördjupa sig i frågeställningar anpassade utifrån deras vardag. Passar bra som en studiedag, där pedagogerna får möjlighet att planera upp något läsprojekt utifrån skolan eller förskolans förutsättningar.

Serie workshops för läsande arbetslag

En serie workshops för arbetslag, där vi går djupare in på läscoachandet. Här är målet att arbetslaget genom coachning ska organisera och skapa nya fundament för att bygga läshunger. Målet är också att arbetslaget ska skapa verktyg för att mobilisera ännu fler läscoacher runt barnen och eleverna. 

Självklart kommer föreläsningar och workshops att anpassas utifrån vår nya världsbild. De som inte kan ses i real life kommer kunna vara med digitalt.

Jag hoppas du är nyfiken på mina webbträffar och kommande föreläsningar. I så fall missa inte det första tillfället den 18/5 . Och tveka inte att höra av dig till maria@larandelek.se. Jag kommer gärna till din förskola eller skola!

Jag har en dröm, en dröm om att vi tillsammans kan vända en trend och skapa en läsande framtid. Jag hoppas du delar den med mig …

”Var en läscoach, bygg fundamentet till läshunger
genom boksamtal och coachande förhållningssätt.
Ha alltid en bok under armen! ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *